Categorieën
Nieuws

Gisteren bracht Grete Visser – wethouder onderwijs, welzijn en zorg – een bezoek aan ons Buurtteam in Lindenholt. Ze kwam een kop koffie drinken met Kim, Lorna, Richard, Marlies en Rietje. We hebben bijgepraat over hoe het nu, een half jaar na de start van de Buurtteams Jeugd en Gezin, gaat. De conclusie? Het gaat best wel goed! Natuurlijk loopt nog niet altijd alles even soepel, maar dat is ook logisch na zo’n grote verandering. We vertellen je er graag meer over!

Wat gaat er goed?
Een van de eerste vragen van Grete was: hoe is het nou om voor de Buurtteams Jeugd en Gezin te werken? Kim en Lorna vertelden dat ze het fijn vinden dat de Buurtteams er zijn en dat er nu steeds meer ruimte komt om gezinnen écht zelf bij te staan en te ondersteunen. Ze merken dat ze zelf meer betrokken kunnen zijn bij de gezinnen en met ouders en jongeren kunnen meedenken over een passende oplossing voor de problemen die er zijn. Over het algemeen kan hulpverlening best ingewikkeld zijn, maar Kim en Lorna merken dat ze daar goede gesprekken over kunnen voeren en dat door goed samen te werken met andere organisaties de hulp voor gezinnen ook steeds beter wordt. En wat Kim en Lorna ook heel waardevol vinden, is dat alles wat er gebeurt altijd met medeweten van het gezin is. Daardoor blijven ouders en jongeren zelf eigenaar van hun situatie.

Wat is er nog lastig?
Natuurlijk gaat nog niet altijd alles goed, dus Grete was ook benieuwd wat er nog lastig is. Ons antwoord: het is soms moeilijk dat er nog wachtlijsten zijn. Natuurlijk worden die steeds wat korter, maar ze zijn nog niet weg. Daardoor kan het soms iets langer duren voordat iemand hulp krijgt. We hebben wel nieuwe collega’s aangenomen, maar die moeten we nog inwerken en dat kost ook tijd. Maar we hebben wel het gevoel dat we de goede kant op gaan. En door goed samen te werken met andere organisaties zoals Bindkracht, huisartsen, scholen en kinderopvang, kunnen we soms al eerder meekijken, waardoor we problemen dan al kunnen oplossen voordat ze groter worden.

Over het algemeen gaat het dus eigenlijk best goed en kunnen we ook echt werken volgens onze uitgangspunten. En als we dat kunnen blijven doen, kunnen we de basishulp in Nijmegen écht een stukje beter maken!

Onze uitgangspunten

  • We staan naast je en we zijn dichtbij
  • We denken in mogelijkheden, niet in moeilijkheden
  • We doen wat nodig is. Niet meer en niet minder
  • Jij en je gezin staan altijd centraal