Categorieën
Nieuws

Heb je hulp, zorg of steun nodig, maar weet je niet precies van wie? Vanaf 1 januari 2022 kun je terecht op de nieuwe website vraaghulpnijmegen.nl. Vraaghulp wijst je de weg naar de juiste organisatie in de buurt, die in opdracht van de gemeente zorg, hulp en ondersteuning aanbiedt.

Zes organisaties onderdeel van Vraaghulp

De 6 Nijmeegse organisaties die je op Vraaghulp kunt vinden, zijn de Buurtteams Jeugd & Gezin en Buurtteams Volwassenen, de Ouderenadviseurs van Sterker, de Financieel Experts in de Wijk, de Stips van Bindkracht10 en de gemeentelijke Wmo-consulenten.

Buurtteams Jeugd en Gezin zijn er voor kinderen, jongeren én ouders van kinderen tot 18 jaar. Je kunt bij de Buurtteams Jeugd en Gezin terecht als je vragen of problemen hebt waar je zelf niet uitkomt. En als dat invloed heeft op jou of je gezin. Denk aan allerlei vragen over opvoeden of opgroeien, werk, school, kinderopvang, leven met een beperking, financiële problemen, relatieproblemen of een scheiding.

Buurtteams Volwassenen zijn er voor iedereen tussen de 18 en 65 jaar (zonder thuiswonende kinderen). Je kunt er terecht met vragen en problemen in het dagelijks leven, waar je zelf niet uitkomt. Soms spelen er verschillende grote problemen naast en door elkaar. Bijvoorbeeld financiële problemen, relatie-, gezondheids- en/of psychische problemen. Genoeg redenen waarom het even niet lekker loopt in je leven. Dan kun je terecht bij een van de Buurtteams.

Ouderenadviseurs zijn er voor ouderen vanaf 65 jaar met vragen over het huishouden, hulp in het dagelijks leven, vervoer, eenzaamheid, mantelzorg, vrijetijdsbesteding of zelfstandig thuis blijven wonen.

Financieel Experts in de Wijk zijn er voor iedereen met geldvragen, geldzorgen of schulden. De financieel expert geeft advies over wat er mogelijk is en wat past bij jouw situatie. Samen bepaal je hoe het verder gaat en welke hulp je krijgt.

De Stip blijft het vertrouwde adres in de wijk voor informatie, advies en ontmoeting. Bijvoorbeeld als je de buurt wilt leren kennen, een leuke activiteit zoekt, of burenhulp nodig hebt. Of als je vrijwilligerswerk zoekt, of iets wilt organiseren. De Stip kan ook helpen bij het lezen van een brief, het invullen van een formulier of het aanvragen van een regeling.

Wmo-consulenten van de gemeente zijn er voor vragen over hulp bij het huishouden. Ook kun je er terecht als je hulpmiddelen nodig hebt voor in huis of om je te verplaatsen, zoals een rolstoel, scootmobiel, traplift of vervoer.

Dicht bij jou

Deze organisaties vervangen samen het werk dat eerder gedaan werd vanuit de Sociale Wijkteams. Zorg en hulp zijn nu nog meer dichtbij georganiseerd in de buurt, met minder bureaucratie en wachttijden. Wie hulp nodig heeft, vindt via Vraaghulp direct de weg naar wie hem verder kan helpen. Deskundige medewerkers denken met inwoners mee bij alle soorten vragen. Zij bieden ook zelf de benodigde begeleiding en ondersteuning, zonder dat daarvoor een indicatie nodig is. Bij maatwerk, een klein deel van zorg die zij niet zelf kunnen leveren, wordt een zorgaanbieder met expertise ingezet.

Hulp voor iedereen

Je kunt zowel met een kleine vraag als met een groot probleem terecht bij deze organisaties. Je kunt gelijk contact opnemen met de juiste organisatie, maar als je niet weet waar je moet zijn, kun je kijken op Vraaghulp.