25 jaar oud is ze nog maar. En toch heeft ze al een bak aan ervaring. Na een baan op een medisch kinderdagverblijf en een korte carrière bij een woonvoorziening voor uithuisgeplaatste jongeren, werkt gezinswerker Dina Dommerholt nu met veel plezier bij Buurtteams Jeugd en Gezin. “Hier ben ik op mijn plek. Het voelt goed om in contact met het gezin sámen naar een betere situatie toe te werken.”
‘Help, mijn kind gaat naar de basisschool, maar is nog niet zindelijk’. Of: ‘Help, ik heb een puber in huis en er is veel ruzie’. Het is een greep uit de hulpvragen die dagelijks binnenkomen bij Buurtteams Jeugd en Gezin, team Nijmegen-Noord. En dus onderdeel zijn van de caseload van Dina. “Die afwisseling in hulpvragen maakt mijn werk boeiend. Plus het feit dat je bij gezinnen over de vloer komt. Met name dat directe contact miste ik in mijn vorige banen.”
Geen dag hetzelfde
En zo zit Dina de ene dag met een gescheiden stel aan tafel om te kijken hoe zij als ouders beter kunnen samenwerken – “lastig als de relatie tussen de twee ouders verstoord is”. Om de dag erna op een basisschool te sparren met leerkrachten. Of gericht met een kind te werken. “Ik heb bijvoorbeeld een meisje begeleid dat snel boos werd. Samen werken we in een werkboek waarin de focus ligt op emotieregulatie. We noteerden haar kwaliteiten, om haar zelfvertrouwen te vergroten. Maar we schreven ook op wat de signalen van haar boosheid zijn en wat ze kan doen op momenten dat ze deze herkent. Dankzij het boekje kon ze met haar ouders over haar uitbarstingen praten. Het heeft hen als gezin dichter bij elkaar gebracht.”
Aan de slag
Zo’n aanpak bedenkt Dina overigens niet alleen. “Je bent altijd samen met een collega contactpersoon van een gezin. Het kennismakingsgesprek voer je dan ook samen. Doel is de hulpvraag zo precies mogelijk te omschrijven. Daarna proberen we in overleg met het gezin, school en eventuele andere betrokkenen een zo compleet mogelijk beeld van de situatie te krijgen. Vervolgens formuleren we samen met het gezin doelen, stellen we een plan op en gaan we aan de slag. Daarbij verdelen mijn collega en ik de taken.”
Duurzaam resultaat
Het gezin blijft al die tijd de regie voeren, passend bij de visie van Buurtteams Jeugd en Gezin. Dina: “We zwaaien niet met een toverstokje waarna problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen. De verantwoordelijkheid ligt bij de ouders. Al verwachten ze soms iets anders.” Dina benoemt dat zij en haar collega’s vooral handvatten aanreiken. “Regelmatig bespreken we de voortgang. De rest van de tijd moeten ze als ouders of gezin zelf aan de bak. Maar als het dan steeds iets beter gaat – en we de positieve dingen benoemen – dan motiveert dat enorm. Bovendien is het resultaat veel duurzamer.”
Ondersteuning vanuit Buurtteams Jeugd en Gezin
Hoe leuk Dina haar werk ook vindt, soms komen er pittige casussen voorbij. “Gelukkig is er binnen Buurtteams Jeugd en Gezin veel ruimte om dilemma’s te bespreken, vragen te stellen en je ideeën te delen over de werkwijze. Sowieso vorm je samen met twee andere collega’s een miniteam. We spreken regelmatig af om te sparren over bepaalde situaties en kennis uit te wisselen. Verder trappen we als Buurtteam – in mijn geval team Nijmegen-Noord – altijd samen de week af met een weekstart. Ook doen we aan casuïstiekbesprekingen en zijn er scholingen waaraan je kunt deelnemen. Bijvoorbeeld over hoogbegaafdheid. Met name dit laatste vind ik interessant. Er zijn veel vragen over in mijn werkgebied. Dus ook al werk je meestal als duo of ga je in je eentje op stap: door alle activiteiten achter de schermen ervaar ik toch een ‘wij-gevoel’.
En juist dát vind ik fijn van werken bij OIDOS.”