‘De diversiteit van het werk vind ik echt heel leuk’

Puck van Buren werkt als gezinswerker in de wijk Lindenholt in Nijmegen. Hij is één week na de start van Buurtteams Jeugd en Gezin in 2021 begonnen en dus vanaf het begin betrokken bij de organisatie in ontwikkeling. Na de opleiding Pedagogiek vond hij, via een omweg, uiteindelijk zijn plek binnen de gezinsbegeleiding. ‘Ik moest eerst een zoektocht afleggen, met vragen als ‘wie ben ik?’ en ‘wat wil ik?’ vertelt hij. Door verschillende doelgroepen te ontdekken, weet Puck nu wat hij het leukst vindt: werken met kinderen met een eigen wil en pubers. Dit sluit perfect aan bij zijn werk als gezinswerker.

Een gids voor gezinnen
Hoewel het even duurde voordat Puck ontdekte welk werk echt bij hem past, sluit zijn huidige functie naadloos aan bij de motivatie die hij had toen hij met de opleiding Pedagogiek begon. ‘Ik wilde een gids zijn voor gezinnen. Een gids heeft nooit gelijk, hij wijst alleen de mogelijkheden aan. Je moet weten wat de weg is, maar ook naast iemand kunnen staan en loslaten wanneer dat nodig is.’ Deze filosofie hanteert Puck nog steeds in zijn werk. ‘Soms is er meer nodig dan alleen een gids zijn, en dat maakt het werk juist zo uitdagend en mooi.’ vindt Puck.

Je leert veel van elkaar
‘De diversiteit vind ik echt heel leuk,’ vertelt Puck. ‘Niet alleen de variatie in gezinnen en hulpvragen, maar ook in het werken in een team.’ Puck werkt samen met collega’s van verschillende leeftijden en achtergronden. Dat is fijn omdat er vaak iemand past bij een specifieke hulpvraag. Puck noemt als voorbeeld een situatie waarin hij een collega inschakelde die ervaring had met autisme. ‘Zo leer je ook veel van elkaar,’ zegt hij. Vanuit Buurtteams Jeugd en Gezin is er door heel Nijmegen een breed netwerk van collega’s. ‘We kunnen altijd sparren en kennis delen, wat bijdraagt aan zowel persoonlijke als professionele groei. Op deze manier is er veel kennis in huis.’

‘Werken vanuit vertrouwen betekent dat je soms moet meebewegen, maar ook tegengas durft te geven wanneer dat nodig is.’

Open en eerlijk hulp bieden
Een belangrijke uitdaging in Pucks werk is het werken vanuit vertrouwen, vooral wanneer het gezin al meerdere keren hulp heeft gehad en hij als zoveelste hulpverlener in een gezin komt. ‘De belangrijkste eigenschappen die je dan nodig hebt, zijn lef, transparantie, eerlijkheid en professionaliteit,’ legt hij uit. Deze waarden zorgen ervoor dat je te vertrouwen bent voor het gezin. Puck benadrukt dat het belangrijk is om duidelijk te zijn over wat je komt doen en wat je van het gezin verwacht. ‘Werken vanuit vertrouwen betekent dat je soms moet meebewegen, maar ook tegengas durft te geven wanneer dat nodig is.’

Je blijft naast de ouders staan
Soms moet je moeilijke beslissingen nemen. Een voorbeeld hiervan was een situatie met een 8-jarig jongetje dat ernstige driftbuien had. Twee hulpverleners hadden al geprobeerd te helpen, zonder succes. Puck zag geen andere oplossing dan een doorverwijzing. “Ik weeg altijd zorgvuldig af wanneer ik wil doorverwijzen. Een doorverwijzing kan veel invloed hebben op een gezin. Het kost tijd en energie en kan veranderingen brengen in het dagelijks leven. Ook kost hulp vaak geld, dus het is belangrijk dat deze goed past bij wat het gezin nodig heeft. In dit geval vond ik een doorverwijzing het beste voor het jongetje.’

Hoewel het jongetje op de wachtlijst stond, verslechterde de situatie, waardoor Puck snel moest schakelen. Uiteindelijk bleek het jongetje autisme te hebben, wat een grote impact had op het gezin. Puck bleef nauw betrokken bij het proces, ondanks dat een externe organisatie de behandeling overnam. ‘Ook al is een externe partij betrokken, je blijft naast de ouders staan om hen te ondersteunen,’ zegt hij.

We moeten zuinig zijn op onze professionals
Tegelijkertijd beseft Puck dat deze betrokkenheid bij gezinnen ook zijn valkuil kan zijn. ‘Soms ben ik te betrokken, en dat is niet altijd goed voor mijn eigen welzijn.’ Hij ziet intervisie als een belangrijk hulpmiddel om scherp te blijven en feedback van collega’s te krijgen. ‘Soms helpt het om gewoon even van je af te praten als het teveel wordt.’ Ook de werkdruk wordt hier besproken, dit blijft een punt van aandacht.

We hebben veel te bieden
Tot slot gelooft Puck dat de organisatie en haar medewerkers wat milder naar zichzelf mogen kijken. ‘We zijn een vrij nieuwe organisatie en we doen het goed. Dat moeten we niet zomaar als vanzelfsprekend zien. We moeten ons bewust zijn van onze waarde en wat we te bieden hebben.’ Dit zelfbewustzijn, vindt Puck, is essentieel om het werk met vertrouwen en kracht voort te zetten.

 

Wil je net als Puck ook een diverse en uitdagende baan waarin je mensen kan helpen? Kijk op deze pagina voor actuele vacatures!