Klokkenluidersregeling

Organisaties moeten een veilige werkomgeving waarborgen voor hun personeel. In gevallen van wangedrag, zoals grensoverschrijdend gedrag, angstcultuur, of andere vormen van sociale onveiligheid, evenals (vermoedens van) fraude en belangenverstrengeling, moeten werknemers deze misstanden kunnen melden zonder er zelf in de problemen door te krijgen.

Daarom is bij wet geregeld dat medewerkers misstanden in de organisatie veilig en beschermd moeten kunnen melden, zowel intern (dus binnen de eigen organisatie) én extern (bij een onafhankelijk instantie). De klokkenluidersregeling OIDOS is gebaseerd op en voldoet aan de nieuwe Europese regels over bescherming van klokkenluiders; de EU-richtlijn.

In onze klokkenluidersregeling staat wat je kunt doen als je denkt dat er sprake is van een misstand van maatschappelijk belang.  Een persoonlijk conflict op de werkvloer is geen misstand van maatschappelijk belang.  Fraude is dat bijvoorbeeld wel. 

We beschrijven hoe de procedure werkt, maar ook welke rechten en plichten je hebt.

De Klokkenluidersregeling is een overkoepelende regeling om mogelijke misstanden te melden.

Voor situaties van grensoverschrijdend gedrag is een aparte regeling gemaakt binnen OIDOS: de regeling Veilig werken met collega’s.

Deze regeling lees je hier